
Zeytinlikleri hedef alan yasa Meclis'ten geçti
- 20:16 19 Temmuz 2025
- Ekoloji
ANKARA – Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına imkan veren yasa teklifi Meclis’ten geçti. Uzmanlara göre bu, geri dönülmez ekolojik yıkımların habercisi.
Meclis, zeytinlik alanları tehdit eden yasa teklifini onayladı. “Süper İzin” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına yasal zemin hazırlıyor. 199 oya karşı 255 oyla kabul edilen teklife göre, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılacak madencilik faaliyetleri, zeytinlik alanlara taşınabilecek. Üstelik bu faaliyetler, başka bir yerde yapılamıyorsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından "kamu yararı" gerekçesiyle onaylanabilecek.
Zeytin ağaçları yerinden edilecek
Yasa, taşınacak her zeytin ağacı için en az iki katı yeni zeytin fidanı dikilmesini öngörüyor. Ancak uzmanlara göre zeytin, belli bir ekosistemde yüzyıllarca kök salan bir ağaç ve yeni dikimlerle bu biyolojik işlevin telafi edilmesi mümkün değil. Yine de yasa, bu fidanlar için Hazine taşınmazlarının özel şirketlere rayiç bedelin yüzde biri üzerinden 20 yıllığına kiralanabilmesini mümkün kılıyor. Süresi dolan kiralamalar ise 10 yıl daha uzatılabilecek.
Ekosisteme geri dönülmez zararlar
Çevre hukukçuları ve ekoloji örgütleri, yasanın yalnızca zeytinlikleri değil, iklim kriziyle mücadelede önemli rol oynayan biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini söylüyor. Zeytin ağaçlarının taşınması, toprak dokusunun bozulması, yeraltı sularının kirlenmesi gibi etkiler uzun vadeli bir ekolojik yıkım riski taşıyor.
Sadece zeytin değil, tüm yaşam tehlikede
Yasayla birlikte yenilenebilir enerji yatırımları için 2030 yılına kadar acele kamulaştırma yapılabilecek. Bu da yalnızca zeytinliklerin değil, tarım alanlarının, ormanların ve kırsal yaşamın da yatırımlar uğruna feda edilmesi anlamına geliyor.
Çevre örgütleri, yasanın iptali için harekete geçilmesini istiyor.