Polis şiddetine tepki: Kürtçe konuşmak suç mu?

  • 09:07 17 Temmuz 2025
  • Güncel
Pelşin Çetinkaya
 
AMED – Kürtçe müzik dinledikleri için polis şiddetine maruz bırakılan bir ailenin gözaltına alınmasına tepki gösteren kadınlar, Kürt diline ve kültürüne yönelik süregelen asimilasyon politikalarına dikkat çekti. Kadınlar, bu saldırılara karşı direnişlerini sürdüreceklerini vurguladı.
 
13 Temmuz’da İstanbul’un Bayrampaşa ilçesinde, piknikten dönen bir aile, araçlarında Kürtçe müzik dinledikleri gerekçesiyle polisler tarafından şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençler, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay sırasında kardeşlerden yedi aylık hamile Zeynep Yaman, polis tarafından karnına atılan tekme sonucu Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sezaryenle doğum yapan Zeynep Yaman ve kuvöze alınan bebeğinin hayati tehlikesi sürüyor. Yaşanan bu ırkçı saldırıya karşı, Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinden tepkiler yükselmeye devam ediyor.
 
Kadınlar saldırıya karşı tepkilerini dile getirdi. 
 
Kürtçeye tahammülsüzlük 
 
Saldırının Kürtçeye olan tahammülsüzlükten kaynaklandığını belirten Kürt dili aktivisti Mine Karakaş, “Geçtiğimiz gün İstanbul’da Kürt bir aile piknikten dönerken vahşice bir saldırıya uğradı. Bu saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. Sırf Kürtçe şarkı dinledikleri ve Kürtçe konuştukları için bu saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırı, Kürtçe diline tahammülsüzlüğü gösterdi. Barış sürecinde böyle bir saldırı kabul edilemez. Biz bu saldırıyı kınıyoruz” dedi.
 
‘Saldırıyı kınıyoruz’ 
 
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) yöneticisi Dilan Güvenç, anadilin önemini vurgulayarak, “Yapılan saldırı politikaları, Kürtlerin görmezden gelinmesi ve yok sayılmasından kaynaklanıyor. Bu saldırı, Kürtleri asimile etmek istedikleri için gerçekleştirildi. Biz bu saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı, barış sürecindeyken gerçekleştirildi. Böyle yapılarak barış süreci zedelenmek isteniyor. Aileye saldıran polislerin ceza almasını istiyoruz. Bunun hesabı sorulmalı; hesap sorulmazsa devamı da gelir. Onurlu bir barış, dili tanımakla olur. Biz bu saldırıyı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘Dilimiz için mücadele edeceğiz' 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, Kürt dili ve kültürü üzerinde yıllardır devam eden saldırı politikalarına dikkat çekerek, “Öncelikle saldırıya uğrayan ailemize çok geçmiş olsun. Aslında tüm Kürt halkına geçmiş olsun. Bu saldırı sadece Kürt ailesine yapılmadı; Kürt diline, Kürt kültürüne yapıldı. Bu kirli zihniyet yıllardır böyle. Kürtlerin dilini konuşmasını engelliyorlar. Bugün bu kirli zihniyet her yerde kendini gösteriyor. Barış sürecinde yapılan bu saldırı tam anlamıyla bir hazımsızlıktır. Tahammül edemiyorlar. Biz bu kirli zihniyeti kınıyoruz. Ne olursa olsun, kendi dilimiz ve kültürümüz için mücadele edeceğiz. Bu barış sürecinde Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkes... hepimiz kendi dil ve kültürümüzle yaşamımızı sürdüreceğiz. El ele vererek bu barışı sağlayacağız” şeklinde konuştu.