Kentlerde Kürt Dil Bayramı kutlaması: Kürtçe resmi dil olmalı
- 18:52 15 Mayıs 2025
- Güncel
HABER MERKEZİ - Kürt Dil Bayramı kutlamalarında, herkesin diline sahip çıkması ve Kürtçe'ye statü tanınması çağrısı yapıldı.
Kürt Dil Bayramı, birçok kentte düzenlenen eylem, basın açıklamaları ve farklı etkinliklerle kutlandı.
Riha
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha İl örgütleri 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Novada Park önünde toplanan kitle, Topçu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok ayıda kişi katıldı. DEM Parti Gençlik Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın "Êdî tû hêz nikare nasnameya me, zimanê me, çanda me înkar bike" sözlerinin yazılı olduğu pankart ile yürüyüş gerçekleştirerek toplanma alanına geldi.
Gençler "Bê ziman jiyan nabe" sloganları ve Kürtçe şarkılar eşliğinde yürüdü. "Zimanê me nasnameya me ye", "Kurdî dilê Kurdistanê ye", "Her dem Kurdî her der Kurdî", "Kurdî hebûna me ye" yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüşe KATDER "Statûya Kurdî perwerdeya bi Kurdî", KESK Riha Şubeler Platformu "Hebûna ziman hebûna gelan e", DEM Parti "Cejna Zimanê Kurdî pîroz be" pankartlarını taşındı. Yürüyüş boyunca "Bê Serok jiyan nabe", "Bê ziman jiyan nabe" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Meydanda yapılan açıklamada Riha Emek ve Demokrasi Platformu adına hazırlanan metni ÖHD Riha Şube üyesi Sedat Gün okudu. Sedat Gün, "15 Mayıs Kürt dili bayramını kutluyor ve tüm diller için süren mücadelemizi devam ettiriyoruz. Biz Emek ve Demokrasi Platformu adına bir kez daha dile getiriyoruz ki. Herkes anadiliyle konuşsun kendi diliyle eğitim görsün" dedi.
Kürt Dil İnisiyatifi adına hazırlanan metni okuyan inisiyatif kurucularından Osman İzgör, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'in "anadilin su ve ekmek kadar önemli" sözlerini hatırlatarak, herkesin diline sahip çıkması ve Kürtçe'ye statü tanınması çağrısında bulundu. Açıklama, yaşamını yitiren PKK'nin öncü kadrolarından Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan için 18 Mayıs'ta Amed'te yapılacak anmaya katılım çağrısı ile son buldu. Çağrıya yurttaşlar "Şehît namirin" sloganları ile karşılık verdi.
Adana
Adana'da; DBP, TJA, HDK, DEM Parti, AKKAY-DER, AATUHAY-DER ve Barış Anneleri Meclisi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla İnönü Parkı'nda açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada ortak basın metnini DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, okudu.
'Kürtçe resmi ve eğitim dili olmalıdır'
15 Mayıs Kürt Dili Bayramı'nın tarihine ve önemine dikkat çeken Helin Kaya, dünyanın dört bir yanındaki Kürtlerin, Kürt dilini koruma ve geliştirme mücadelesinin bilinci ve ruhuyla, bu ulusal bayramı büyük bir coşku ve heyecanla kutladığını söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dile dair değerlendirmelerine dikkat çeken Helin Kaya, "Dilimizin ve kültürümüzün yasaklanması nedeniyle büyük bir mücadele verdik. Herkesin diline ve kültürüne sahip çıkması bir görevdir. Milyonlarca Kürt çocuğu anadilde eğitim göremiyor. Kürtçe resmi ve eğitim dili olmalıdır” dedi.
Îdir
DBP ile DEM Parti Îdir İl Örgütleri, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında yürüyüş kent merkezinde bir araya gelerek, Musa Anter Anıtı'na yürüyüş gerçekleştirdi. “Zimanê min welatê min e”, “Dem dema Kurdî ye” ve “Jin û ciwan çand û ziman” pankartları açıldığı yürüyüşe DBP ve DEM Parti İl, ilçe yöneticileri, DEM Parti yönetimindeki Îdir Belediyesi Meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Yürüyüş sonrası açıklama yapan DBP Îdir İl Eşbaşkanı Murat Yerlikaya, Kürt Dil Bayramı’nın tarihine değindi. Kürt halkının dil bayramını kutlayan Murat Yerlikaya, “Maalesef yüz yıldır Kürt halkının kimliği ve dili yok sayılıyor. Kürt diline yönelik saldırılar aralıksız sürdürülüyor. Bütün iktidarlar bu inkar ve imha politikasını sürdürdü. Kürt halkı her zaman dilini ve kültürünü korumak için mücadelesini verdi. Tüm inkar politikalarına karşı direnişini büyüttü. Sayın Abdullah Öcalan ‘Anadil, ekmek ve su gibi önemlidir’ ifadesiyle bu konunun önemini vurgulamıştır. Anadilini öğrenmeyen ve bu konuda eğitim almayan bir kimse ilerleyemez. Anadile ve kültürü sahip çıkmak ve bunları ilerletmek insanlık görevidir” diye belirtti.
Murat Yerlikaya, Kürt dilinin resmi dil olması için mücadele edeceklerini söyledi.
Açıklama, “Zimanê me hebûna me ye” sloganıyla son buldu.
Sêwereg
DEM Parti ve DBP Sêwereg ilçe örgütleri, Kanlıkuyu Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Statuya Kürdî perwedaya bi Kurdî” pankartı açılırken, “Kurdî hebûna me ye", "Bê ziman jiyan nabe" dövizleri taşındı. Açıklamada ortak basın metnini DBP İlçe Eşbaşkanı Müjde Küçükkılıç okudu.
Dîlok
İHD Dîlok Şubesi, basın toplantısı gerçekleştirdi. Dernek binasında gerçekleşen toplantıya, çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın Kürtçe metnini İHD Dîlok Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, Türkçe metni ise şube yöneticisi Atiye Okay okudu.
Meletî
Meletî DEM Parti İl Örgütü, parti alanı olarak kullanılan konteyner alanında basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Zimanê me hebûna me ye" yazılı pankart açıldı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı açıklamada basın metnini DEM Parti İl Yöneticisi Mahmut Uzun okudu.
Amed
Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi – TJA) da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Devletin, Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikalarına dikkat çekilen açıklamada, özellikle kadınların bu noktada yaşadığı zorluklara işaret edildi.
Kürt dili, kültürü için yıllardır kadınların verdiği mücadeleye ve direnişe vurgu yapılan açıklamada, “Direnişimizin zaferle sonuçlanacağına ve demokratik modernite temelinde Kürtçe demokratik eğitim sistemini kuracağımıza inanıyoruz. Bu anlamda Kürt dilinin resmi dil olmasını talep ediyoruz. Ayrıca Kürt kadınlarına ve halkına dillerine ve kültürlerine sahip çıkmaları çağrısında bulunuyoruz” denildi.
Mersin
Mersin'de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi ve Sanatolia Kolektif Atölyeler'i öncülüğünde gerçekleşen açıklamaya, kentte bulunan STK temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada sık sık, "Bê ziman jiyan nabe" sloganı atıldı. Açıklamadan önce özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Basın metninin Türkçesini Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Kürtçesini İHD Mersin Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Muammer Derince ve İHD Mersin Şube Yöneticisi Şükran Aktaş okudu.
'Bütün dillere özgürlük istemeye devam edeceğiz'
Açıklamada, “Irk, renk, cinsiyet, dil, din, etnik veya toplumsal köken vd. herhangi bir temelde ayrımcılığa uğramadan herkesin en temel insan hak ve özgürlüklerinden eşitçe yararlanabilmesi için mücadele etmeye ve bütün dillere özgürlük istemeye devam edeceğiz. İnsan hakları savunucuları olarak, derneğimizin genel kurulunda kendi anadilinde, Kürtçe konuşma yaptığı için tutuklanıp yargılanan, daha sonra da katledilen üye ve yöneticimiz Vedat Aydın’ı Kürt Dil Bayramı’nda saygıyla anıyoruz. Bizler insan hakları savunucuları olarak, herkesin kendi anadilini özgürce kullanma, kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor ve bu konudaki engellemelerin karşısında durduğumuzu bir kez daha ifade ederek Kürt dil bayramını kutluyoruz" denildi.
Ankara
Anka Dil Kültür Sanat Derneği ve Ciwanên Xwendekar’ın Anka-Der binasından ortak yaptıkları etkinlikte bir araya gelen çok sayıda yurttaş, müzikler, şiirler ve halaylar eşliğinde Kürt Dili Bayramını kutladı.
İstanbul
Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde bulunan Sancaktepe Genco Erkal Kültür Merkezi'nde etkinlik gerçekleştirdi.
Kutlamada KAYY-DER Bi Hev Ra Reqs dans grubu sahne aldı. Ardından KAYY-DER Eşbaşkanı Yeliz Vergili söz aldı. Yeliz Vergili, “Birlikte çalışmalarımızı ilerletmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. KAYY-DER Eşbaşkanı Tuncay Gökçe, “Anadilimiz annemizin ak sütü gibi helaldir. Biz sivil toplum kuruluşları olarak Kürt dilinin eğitim dili olması konusunda devletten beklenti içerisindeyiz ve ısrarcıyız” dedi.
Son olarak söz alan İstanbul Kürt Enstitüsü’nden Mamoste Sîpan Haco, “Yüz yıldır Kürt dilini yok sayarak asimile etmeye çalışarak ortadan kaldırmak istediler. Ama bunu başaramadılar ve hiçbir zaman bunu başaramayacaklar. Kürt dil bayramı herkese kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından etkinlik, KAYY-DER Sîdeng ve Koroya Zarokan Kayy-Derê’in sahne almasının ardından son buldu.