
Şiddetle Mücadele Müdürlüğü 'aile danışmanlığı'na dönüştürülmüş
- 12:24 23 Mayıs 2025
- Siyaset
ANKARA - DEM Parti Milletvekili Gülderen Varlı, kayyım yönetiminin kadın katliamlarına ve şüpheli kadın ölümlerine rağmen Şiddetle Mücadele Müdürlüğünün işlevsiz hale getirmesini Meclis gündemine taşıyarak, 3 bakanlığa soru önergesi verdi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Gülderen Varlı, kayyım yönetiminin Şiddetle Mücadele Müdürlüğü'nün işlevsiz hale getirmesini Meclis gündemine taşıyarak Aile Ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na konuya ilişkin soru önergesi verdi.
Şiddetle mücadelenin yerine ‘aile danışmanlığı’ konulmuş
Verilen soru önergesinde, “15 Şubat 2025 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım yönetimi sonrasında belediye bünyesindeki Şiddetle Mücadele Müdürlüğünün işlevsiz hale getirildiği, kadınlara yönelik destek hizmetlerinin durdurulduğu, başvuru alınmadığı ve başvuru yapan kadınların doğrudan Van Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne yönlendirildiği belirtirmiştir. Ayrıca söz konusu müdürlüğün şiddetle mücadele yerine ‘aile danışmanlığı’ hizmeti verdiği iddia edilmektedir. Bu gelişmeler, kadına yönelik şiddetle mücadelede kurumsal kapasitenin zayıflatılması ve hizmet erişiminin daraltılması bakımından ciddi endişe doğurmaktadır. 23 Nisan tarihinde Van kadın platformunun yaptığı basın açıklamasında; sadece bir hafta içinde Van’da 3 kadının şüpheli yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. Kadın kurumlarının açıkladığı bilgilere göre, Mart, Nisan ve mayıs aylarında Van merkez ile Özalp ilçesinde en az 10 kadın, evlerinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Türkiye genelinde her gün artan kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerine rağmen şiddetle mücadele birimlerinin işlevsiz hale getirilmesi kadınların yaşam hakkını yok saymaktır” ifadelerine yer verildi.
Bakanlıklara şu sorular yöneltildi:
"*Van Büyükşehir belediyesindeki şiddetle mücadele müdürlüğünün işlevsiz hale getirildiğine dair iddialar doğru mu? Bakanlığınızın bu iddialar hakkında bir açıklaması olacak mı?
*Şiddete maruz kalan ve Van Büyükşehir belediyesine başvuran kadınların Van Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM) yönlendirilmesinin gerekçesi nedir?
*Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Şiddetle Mücadele Müdürlüğü halen aktif midir? Bu müdürlük kaç personelle hangi faaliyetleri yürütmektedir? 15 Şubat 2025 tarihinden beri yaptığı faaliyetler nelerdir?
*Müdürlük tarafından kadınların başvuruları neden kabul edilmemektedir? Müdürlüğe yapılan başvuruları almama kararı ne zaman ve kim tarafından alınmıştır?
*Müdürlük faaliyetlerinin 'şiddetle mücadele' alanından çıkarılarak 'aile danışmanlığına' dönüştürüldüğü iddiaları doğru mudur? Bu değişiklik Bakanlığınızın bilgisi ve onayı dahilinde mi gerçekleşmiştir? Bakanlığınızın buna dair bir açıklaması olacak mıdır?
*Van Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM) son bir yıl içinde başvuran kadın sayısı kaçtır? Van Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine Van ilinde şiddete uğrayan kadınların başvurularını karşılamada yeterli kurumsal kapasiteye sahip midir? Son bir yılda kaç kadına hizmet vermiştir?
*Van’daki kadınların, yerel yönetimler eliyle şiddet karşısında destek alma imkanları hangi kurumlardan sağlanmaktadır? Belediyeye bağlı birimlerin hizmet kapsamı ne kadardır?
*Belediyelere kayyım atanmasının ardından, kadınlara yönelik sosyal hizmetlerde daralma yaşanmasının gerekçesi nedir? Bunun yaşanmaması için bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?
*Kadınların şiddet karşısında doğrudan başvurabileceği yerel mekanizmaların işlevsizleştirilmesinin, kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarına etkisi hakkında Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?
*Van’da artan kadın cinayetlerine ve şüpheli kadın ölümlerine yönelik bakanlığınız tarafından alınan tedbirler nelerdir?
*Bakanlığınızın verilerine göre son 5 yılda Van ilinde katledilen ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren kadın sayısı kaçtır?”